Thursday, February 4, 2010

Discovering the Nobhillhaus

Now a little bit to the spatial design of the Haus:
We feel that is very important to create events, vistas and exciting connections in the interior and exterior of a building. A house that gives its goodies away at first sight is -frankly speaking- boring. You get one "Wow"- and that's it: Been there, done that, got the T-shirt.
When you approach the house, you first need to pass through the first entry gate, an open steel structure that forms a symbolic barrier between the public street and the semi- private front garden of the building. Semi private means, that you can see it from the street, but you can't get there without being let in. Once buzzed through the gate with its pilasters on both sides, you pass through the cactus garden, an arid landscape which -ironically- houses the rainwater cistern below. This area is not irrigated and will only receive water from the cistern- as long stocks last.
You’ve now reached the covered portion of the entry right by the door and you can finally enter the building.
Inside, there’s a generous landing where visitors can be received. From here, you can catch a glimpse of the living room in the distance with the tree tops at eye level. The landing then leads down a few steps and at the end of the short run, you have the entry to the kitchen- the heart of the house. A few steps further and you reach the stair, offering views up through high windows and then on the right side comes the dining room with the living room with it’s generous glass doors and vistas of the mountains. Finally, you step out onto the deck and see Mount Baldy in the distance.
The main level has windows in almost every direction and offers different views- from green vegetation to the rooftops and mountains.
The upstairs part of the house accommodates the bedrooms, the basement the workshop, storage and the recreation room.

No comments:

Post a Comment